VI. Szent Flórián Vándorkupa

2018-10-02 08:53:17

Szeptember 29-én Kápolnásfaluban gyűltek össze újra az önkéntes tűzoltók, hogy a VI. alkalommal megszervezett Hagyományos Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” Tűzoltóversenyen megméretessék tudásukat, felkészültségüket.

A hagyományokhoz híven, ezen a versenyen csak az udvarhelyszéki települések csapatai vehetnek részt, de önkéntes tűzoltók érkeztek a megye egész területéről, sőt Erdély több régiójából, valamint a Magyar Tűzoltó Szövetség delegációja és szerbiai bajtársaink delegációja is képviseltették magukat.

Megtiszteltek jelenlétükkel Stelian Cimpoesu ezredes, Hargita Megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének főfelügyelője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, a Magyar Tűzoltó Szövetség képviselői, számos település polgármestere.

A program 9:30-kor kezdődött, a tűzoltó szertárnál egy Szent Flórián emlékplakettet avattak fel, ezt követte a tűzoltó gépjárművek felvonulása Kápolnásfalu utcáin.

A felvonulásról a tűzoltók egyenesen a helyi sportpályára érkeztek a gépjárműveikkel, ahol a köszöntőbeszédekkel folytatodott a program. Albert Csaba a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke felolvasta Dobson Tibor tü. Dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének az üdvözlő levelét is.

A szerelési versenyszámban 14 csapat indult, versenyen kivül még a Körösfői (Kolozs megye) Ö.T. és a bögözi ifjúsági vegyescsapat is teljesítette a próbaszámot. Értékes díjak kerültek kiosztásra az első három helyzett között, az első díj egy láncfűrész volt, a második helyezettek tűzoltótömlöket kaptak és a harmadik helyezettek tűzoltókészülékeket.

A versenyt a házigazdák csapata, a Kápolnáfalusi Önkéntes Tűzoltóság csapata nyerte meg, második lett a Szentegyházi Önkéntes Tűzoltóság csapata, a Zetelaki Önkéntes Tűzoltóság csapata pedig a harmadik lett.

A tekercstömlő gurítás egyéni versenyszámban 28-an méretettek meg, a legtöbb tekebábut László Arnoldnak (Bögözi Ö.T.) sikerült leütnie, a 2. helyet Bálint Levente (Küküllőkeményfalvi Ö.T.) és a 3. helyet holtversenyben Balázs Mihály (Korondi Ö.T.) és  Fábián Albert (Lövétei Ö.T.) szerezték meg.

A bögözi ifjúsági vegyescsapat a Magyar Tűzoltó Szövetség különdíjában részesült.

A versenyen résztvevő Ö.T.E.-k: Homoródszentmárton, Homoródújfalu, Küküllőkeményfalva, Felsősófalva, Székelyvarság, Korond, Kápolnásfalu, Zetelaka, Parajd, Bögöz, Farkaslaka, Máréfalva, Lövéte, Szentegyháza.

A versenyen kivüli résztvevő Ö.T.E.-k: Gyergyóditró, Csíkszentimre, Kökös (Kovászna megye), Körösfő (Kolozs megye), Egri (Szatmár megye), Martonos (Szerbia), Homoródalmás, Oroszhegy, a Székelyudvarhelyi- és a Gyergyószentmiklósi  Hivatásos Tűzoltóparancsnokság.

Kisorsoltuk a jövő évi verseny helyszínét, Zetelaka lesz a  VII. Hagyományos Udvarhelyszéki „Szent Flórián Vándorkupa” Tűzoltóverseny házigazdája 2019-ben.

Az időjárás is velünk tartott, az esemény száraz időben zajlott le, az ünnepi ebéd alatt eredt el az eső, amikor már mindenki a helyi kultúrotthonban tartozkodott.

Gratulálunk Kápolnásfalunak a sikeres szervezésért, és hogy méltó házigazdái voltak a versenynek és köszönjük a meghívottak részvételét is.

Erőt, egészséget kívánunk mindenkinek!

Beszámoló, képek: Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete