Hírek


Önkéntes tűzoltók: növekvő részvétel hazánk tűzvédelmében

2021-02-23 14:35:25

Hazánk tűzvédelmében egyre hangsúlyosabb szerepet játszanak az önkéntes tűzoltók: a statisztikák szerint a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest több, mint duplájára nőtt például a közreműködő, és ötszörösére a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma.

Önkéntes tűzoltó egyesületek: mennyien vannak?

Az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a tűz- és káreseteknél dolgozó közreműködő önkéntes tűzoltó egyesületek (közreműködő ÖTE) száma: a tűzvédelmi törvény előírásai szerint egyre több ÖTE vállalta megállapodásban, hogy a településén a tűzmegelőzési, a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában közreműködik. A tíz évvel ezelőttihez képest ma már több, mint kétszer annyi egyesület vesz részt a munkában.

A tűzvédelmi törvény 2013. évi módosítása lehetővé tette, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek a vállalt tevékenységi területükön önállóan is végezhessék a szaktevékenységüket (önállóan beavatkozó ÖTE, a grafikonon az egyszerűség kedvéért „beav. ÖTE” felirattal jelölve). A 2014-től elindult folyamat eredményeként ma 58 egyesület működik ebben a formában.


A közreműködő és a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek számának változása az évek során

 

Az elvégzett beavatkozások száma

Érdemes megnézni azt is, hogy a közreműködő ÖTÉ-k és az (önállóan) beavatkozó ÖTÉ-k hány alkalommal vonultak az elmúlt években.


A közreműködő és a beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek által elvégzett vonulások/beavatkozások száma

 

Vissza