RISKHUB Projekt


                                                                    

 

Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program

Partnerséget építünk.

 

RISKHUB projekt

Reducing Risks by Improving Interoperability between Slovakia and Hungary for Better Preparedness

Kockázatok csökkentése a Szlovákia és Magyarország közötti interoperabilitás fejlesztésével a katasztrófa-készenlét javításáért

 

A projekt célja erősíteni a katasztrófákra való felkészültséget és reagálóképességet az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokkal összefüggésben a magyar-szlovák határ mentén a tűzoltó szervezetek és az önkormányzatok közötti együttműködés javítása révén.

 

A fő célcsoport a magyarországi Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyék, valamint a szlovákiai Košice-okolie, Komárno és Dunajská Streda körzetek önkéntes tűzoltóságai. Az érintettek megosztják egymással eljárásrendjeiket, tapasztalataikat és kapacitásaikat. Mobil alkalmazásban rögzítik eszközeiket, ami alapján veszélyhelyzet esetén riasztják és mozgósítják egységeiket, illetve szervezik projekteseményeiket. Az igények, beazonosított hiányosságok és bevált gyakorlatok alapján közös képzésekre és kapacitásfejlesztésre kerül sor. A fő célcsoport tanulási lehetőségeinek maximalizálása érdekében a képzők képzése módszert alkalmazzuk az önkéntes tűzoltóságok kulcsszereplőinek bevonásával. Kapacitásfejlesztés szükséges a gyakorlatokon használt eszközök biztosításához. A kisbuszokat kommunikációs eszközökkel szereljük fel a helyszíni képzések támogatására, a beavatkozásokhoz szükséges mobil vezetési pontok kialakítására. Az utánfutókat speciális felszereléssel látjuk el villámárvizek, extrém viharok, vegetációtüzek leküzdéséhez, valamint elsősegélynyújtáshoz. Felnőttképzési módszerekkel támogatjuk a felkészülést, ideértve a meglévő és az újonnan kifejlesztésre kerülő, szlovák, magyar és angol nyelvű e-learning modulokat is.

A kifejlesztett beavatkozó kapacitás révén a kiképzett kulcsszereplők a saját területükön képesek lesznek átadni megszerzett tudásukat a többi tagnak, ezáltal biztosítva az önkéntesek fenntartható képzési lehetőségeit.

A közös felkészülési tevékenységek egy nagyszabású záró terepgyakorlattal érnek végett, ahol száznál is több résztvevőnek kell bizonyítania felkészültségét. Ezen esemény célja tesztelni az eljárásokat, koordinációt, együttműködést és kommunikációt.

A tűzoltó szövetség által a megyében található önkéntes tűzoltó egyesületek is bevonásra kerülnek a projekt szakmai megvalósítása során. Részt vesznek a képzéseken és a gyakorlaton, valamint elősegítik a szakmai tervezést is. A szövetségeken keresztül így az egyesületek is részt vesznek az együttműködésben, szakmai kapcsolataikat építik és a felkészültségük is jobb lesz a katasztrófák kezelésére.

 

A közösségi támogatás összege: 335 859,65 EUR

A Komárom-Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség által elnyert támogatás összege: 44 228,05 EUR

 

Projekt vezető partner: Budapesti Tűzoltó Szövetség

Projekt partnerek: Komárom–Esztergom Megyei Tűzoltó Szövetség, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Tűzoltó Szövetség, Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzoltó Szövetség, Önkéntes tűzoltó testület Bős, Reste község, Szilas község

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

www.skhu.eu