Osztrák tűzoltóságok – katasztrófavédelemi finanszírozás

2019-11-07 10:59:45

Az osztrák tűzoltóságok katasztrófáknál, nagy káreseményeknél történő helytállását egy jól kitalált finanszírozási rendszer teszi lehetővé. A munkaadók támogatást kapnak az állami katasztrófaalapból és a biztosítói katasztrófaadóból azért cserébe, hogy elengedik az önkéntes tűzoltókat bevetésre.

A kihívás abban mutatkozik meg, hogy a bevetési erőket mindig a kornak megfelelő műszaki szinten tartsák, illetve, hogy a ki- és továbbképzések finanszírozása megoldott legyen.

Az ún. bónusz-rendszerrel motiválják a munkaadókat, hogy egy nagy kiterjedésű bevetés idejére elengedjék önkéntes tűzoltóként ténykedő munkavállalóikat. A terv ennek bónuszrendszernek kiegészítése, úgy, hogy abból az egyéni vállalkozók és gazdálkodók is profitálni tudjanak.

A 2013 óta a tűzoltóságok számára garantált minimumhozzájárulást országos szinten 95 millió euróban állapították meg. Most az Osztrák Tűzoltó Szövetség – egyetértésben a kilenc tartományi tűzoltó szövetséggel – szorgalmazza a pénzügyi tartalékok feltöltését a katasztrófaalapból és a katasztrófaadóból évi 130 millió euróra. Megállapításaik szerint ezzel a jelenleg megszokott színvonal szinten tartható. Erre azért van szükség, mivel évről évre egyre növekszik a súlyos káreseményeknél történő beavatkozások száma, így a technikai eszközök amortizációja magas, illetve nagy az igény azok továbbfejlesztésére is. Ez pedig tovább növeli a kiképzés költségeit is.