MTSZ támogatás az innovatív alkalmazásnak

2021-02-15 12:13:06

Az Önkéntes Tűzoltó Riasztó és Értesítő Alkalmazás (Ö.T.R.A.), z Ajaki Tűzoltó Egyesület ötlete nyomán, 2020-ban született meg, és azóta számos alkalommal sikeresen vizsgázott. Az alkalmazás 2021. aug. 31-ig – az MTSZ támogatásának köszönhetően – továbbra is díjmentesen használható lesz.

Az alkalmazás elkészítését az egyesület pályázati forrásból valósította meg, amelyre a forrást az Invitech Innomax Díja biztosította.

A fejlesztés hiánypótló innováció, mely az egyesületek szaktevékenységet vállaló tagjainak értesítési problémáira kínál megoldást alapvetően, de ezen felül további elemei is vannak, amelyek a tűzoltás és műszaki mentés során közreműködő egyesületi tagok döntéstámogatásában nyújt segítséget (pl.: információ a beavatkozásban történő közreműködésről, helyszín pontosítás, navigáció stb.).

A tesztelést követően a fejlesztést végző Appsolution Kft. 2020 augusztusában (ez eredeti ütemterveknek megfelelően) nyilvános tesztelésre bocsájtotta az alkalmazást, amely az ősz folyamán az alkalmazás áruházak felületén is elérhetővé vált. A nyilvános tesztelés tapasztalatait figyelembe véve, 2020 október 19-től kezdetét vette az éles üzem, és a már tesztek során csatlakozott szervezetek elkezdték „birtokba venni” az alkalmazást. Az Ajaki Tűzoltó Egyesület elképzeléseinek és terveinek megfelelően, az alkalmazást használni kívánó szervezetek (illetve azok tagjai) számára az alkalmazás használata díjtalanul elérhetővé vált, és az egyesület további források felkutatásába kezdett, hogy ez a jövőben is így maradjon.

MTSZ-támogatás nyár végéig

A fejlesztés hasznosságát a Magyar Tűzoltó Szövetség is vizsgálta, és a benne rejlő lehetőségek támogatásának céljából a szövetség elnöke, Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok felvette a kapcsolatot az Ajaki Tűzoltó Egyesület parancsnokával, Rubóczki Zoltánnal.

A fejlesztés a Magyar Tűzoltó Szövetség közreműködésének köszönhetően, előreláthatólag 2021. augusztus 31-ig továbbra is díjmentesen használható lesz, de mind az Ajaki Tűzoltó Egyesület, mind a Magyar Tűzoltó Szövetség azon dolgozik, hogy – további források bevonásával – minden szervezet díjmentesen használhassa a jövőben is az alkalmazást.

Eddigi tapasztalatok

A fejlesztést 2020. október 19-e óta 203 szervezet 1908 szaktevékenységet vállaló tagja (van olyan személy ebben, aki több szervezetnek is tagja) használja. 2020. december 31-ig 1799 értesítést (PAJZS-ból érkező jelzést) dolgozott fel az applikáció, melyet szervezetenként átlagosan 15 fő részére továbbított. Az alkalmazás használatával, a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységbe közreműködő szervezetek, a korábbiakhoz képest 2-3 perccel korábban tudnak reagálni. Megvalósulni látszik az ötletgazda Ajaki Tűzoltó Egyesület elképzelése, hogy „Aki időt nyer, életet nyer”.

Jelenleg az Innomax Díj keretében további 2 projekt van elbírálás alatt, melyek úgy kerültek kialakításra, hogy a jelenlegi rendszerrel összevonhatóak legyenek, azok tartalma további döntéstámogatást nyújtson a tűzoltás illetve műszaki mentés irányításában részt vevő személy részére.

Az applikáció képernyője