Hírek


Tűzoltó szakmai találkozó Szlovéniában és Horvátországban

2021-11-03 13:42:15

A magyar, osztrák, cseh, szlovén és horvát tűzoltó szövetségek képviselői egyeztettek Szlovéniában és Horvátországban 2021. október 27-28-án.

A találkozóra meghívott szervezetek:

  • Magyar Tűzoltó Szövetség (képviselte: Kovács András, a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke, valamint Bozzai Lajos, a Vas Megyei Tűzoltó Szövetség alelnöke)
  • Osztrák Tűzoltó Szövetség
  • Cseh Tűzoltó Szövetség
  • CTIF (képviselte a szervezet főtitkára)

Házigazdák:

  • Szlovén Tűzoltó Szövetség
  • Horvát Tűzoltó Szövetség

A találkozó megnyitására a Szlovén Tűzoltó Szövetség székházában került sor Ljubjanában, ahol Janko Cerkvenik a Szlovén Tűzoltó Szövetség elnöke és Franci Petek főparancsnok köszöntötte a meghívott vendégeket, majd bemutatták a székházat és a bent dolgozó kollégákat.

Ezt követően Darko But, a Szlovén Katasztrófavédelmi és Polgári Védelmi Igazgatóság főigazgatója számolt be a két szervezet együttműködéséről, fejlesztési törekvéseiről.

A megbeszéléseken az országos és regionális tűzoltóságok részletesen ismertették a tűzoltás jelenlegi helyzetét és híreit, A tájékoztatót követően a résztvevők ellátogattak Postojnára, ahol a 2018-ban átadott új tűzoltó laktanya megtekintésére került sor.

Először a település polgármestere, Igor Marentic köszöntötte a résztvevőket, bemutatta a települést, külön kihangsúlyozva a tűzoltók fontosságát a térségben. Ezt követően a szertár és a tűzoltó eszközök bemutatására került sor.

Október 28-én Horvátországban folytadódott a szakmai tanácskozás

A horvát tűzoltóságot Ante Sanader, a HVZ elnöke, Slavko Tucaković tűzoltó főparancsnok, Dino Kozlevac, a HVZ elnökhelyettese és megyei tűzoltóparancsnoka, valamint Mario Starčević, a tűzoltóság főnöke képviselte.

Elsőként Fažana településen a Tűzoltó Ifjúsági tábor meglátogatására került sor, majd  a pulai Isztria megyei prefektusnál tartott fogadáson kiemelték az isztriai tűzoltó struktúra sajátosságait, valamint a Horvát Köztársaságban és a megyében a tűzoltó járműpark megújítását célzó sikeresen megvalósított programokat.

A találkozót minden résztvevő rendkívül pozitívan értékelte, különösen abból a szempontból, hogy a COVID-19 fertőzés miatt az elmúlt két évben nem voltak olyan kapcsolatok, amelyek hozzájárulnak az intenzív tudás- és tapasztalatcseréhez.

 

Vissza