Egyre romló statisztikák: nőtt a lakástüzek száma

2022-07-07 10:32:50

Fél év alatt több, mint négyezer lakástűz volt Magyarországon – több, mint tavaly ilyenkor. Az önkéntes és önkormányzati tűzoltók is kiveszik a részüket az oltásban, ám legalább ugyanilyen fontos a megelőzés, felkészülés: pontosan ezt célozza a Magyar Tűzoltó Szövetség országos, egyéves füstjelző-kampánya.

2022 első félévében összesen 4136 lakástüzet regisztráltak Magyarországon – ez 321-gyel több eset, mint a tavalyi hasonló időszakban. A sérülési, halálozási statisztikák is rosszak: 49 halott, 298 sérült, 210 kimentett ember. Az épületekben összesen 345 ezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává. A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritka, hogy hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezik tűz.

Megelőzhető esetek

A lakástüzek túlnyomó többsége megelőzhető lenne egy egyszerű füstérzékelő felszerelésével. Pontosan ez áll Magyar Tűzoltó Szövetség által – a Füstmentes.hu és a MABISZ együttműködésével – indított, egy évig tartó közvélemény-formálási és tájékoztatási kampány középpontjában. A kampány keretében

• reprezentatív felmérés készül a lakosság ismereteiről, tudatosságáról,
  • önkéntes tűzoltók hétszáz füstjelzőt szerelnek fel országszerte lakóingatlanokban,
  • a szövetség egy évig követi nyomon a füstjelzők használatát, és
  • statisztikákban, elemzésekben összesíti a lakók gyakorlati tapasztalatait.

Az országos, reprezentatív felmérés hamarosan elkészül, így betekintést nyerhetünk a lakosság tűzmegelőzzésel kapcsolatos ismereteibe.

A kampány eseményösszefoglaló oldalát ide kattintva lehet megtekinteni.